KEF sikret seg en ringrev av rang

  • 12. juni 2020


De går inn i det ærverdige bygget fra 1899 på Jarlheimsletta i Trondheim. Mørket omringer dem. Betongveggene stirrer kaldt. Lukta av øl, humle og malt ligger som en tåke i gangene. 

7 menn går med bestemte, men respektfulle skritt. Klangen av skrittene overdøver småpraten. De stopper opp ved det ene tekniske anlegget etter det andre. Nettbrettene lyser opp ansiktene. De tester. Noterer. Tilstandsanalysen føres nøyaktig. 

Plutselig begynner mennene å se på hverandre. Blikkene flakker før de snur seg og myser mot den mørke gangen bak seg. 

– Hvor er Arne?

Arne i et teknisk nøtteskall

Borte var han. Søkk vekk. Et teknisk anlegg litt lenger ned i gangen hadde slukt hodet hans. 

Under befaringen kom de nemlig til et gammelt teknisk rom med vifter og styringssystemer. De var sikkert 60–70 år gamle og ikke lenger i bruk. 

– Jeg ble opptatt av hvordan de hadde løst teknikken i de dager, forteller Arne selv.

Og der sto han, i sin egen tek-boble. Enset ikke at de andre hadde gått videre. Han sto fortsatt og studerte, analyserte og funderte mens resten av resten av gruppen sprang fra dør til dør, og opp og ned ganger, for finne ham.

Dette er Arne. En ringrev av rang. Faginteressen er til å ta og føle på, og kunnskapen intet mindre kompakt. Klart Kjeldsberg Eiendomsforvaltning måtte sikre seg dette varpet av en ressurs.

Viktig brikke i videre satsing

Ventilasjonsingeniøren åpnet dørene til Kjeldsberg Eiendomsforvaltning, populært kalt KEF, første gang i 2018. Han jobbet først på midlertidig kontrakt, men det tok ikke lang tid før sjefen skjønte at denne karen måtte de sikre seg. Arne, derimot, forstår fortsatt ikke helt at de ville satse på en 65-åring.

– Det var jo litt overraskende at de ville satse på en senior som meg. Men det sier litt om KEF, synes jeg. De forstår seg på verdien av erfaring. Det må jeg si er positivt.

– Hva er det egentlig du har som KEF så nytten av?

– Nei… Må være erfaringen min, det da?

Arne er beskjeden. Så alt for beskjeden. For fagkunnskapen hans er i særklasse. Den har ført Kjeldsberg Eiendomsforvaltning til et nytt nivå. Arne var nemlig en avgjørende brikke da KEF søkte om sentral godkjenning i prosjektering av klima- og ventilasjonsanlegg. 

Og jadda, godkjenningen fikk de – med brask og bram. Takket være Arne har KEF drøssevis av nye prosjekter i hele landet.

Spennende prosjekter i avanserte nybygg

– Disse prosjektene… Kan du fortelle litt om dem?

– Vi har vært med i mange spennende prosjekter i nybygg, blant annet «Mathallen» og «Blackbox» her i Trondheim. Her har vi prosjektert ventilasjonsanlegg. I andre bygg har vi bygget om kanalnett og ventilasjonsanlegg, endret styring av luftmengder og… Ja, vi har gjort mye forskjellig arbeid for å sikre god luftkvalitet.

Med andre ord: Arne sørger for at leietakerne får frisk og god luft å puste i.

Installerer moderne ventilasjonsløsninger

– Hva synes du er mest spennende med jobben din?

– Å sitte på sidelinja og følge med på framtidas teknikk.

Arne er en mann av få ord. 

Men jeg forstår hva han mener. For det er mye som skjer innen Kjeldsberg Eiendomsforvaltning mange vegger. Ingeniører peiser på med innovative tekniske løsninger som får smartbyggene deres til å stå i særklasse. De har ført kvaliteten på inneklimaet helt i toppen av det som er mulig å få til. Både boligeiere og leietakere applauderer.

– Men Arne, hva er din rolle i det hele?

– Jeg installerer nye ventilasjonsanlegg i næringsbygg og sørger for at de eksisterende anleggene går som de skal. I tillegg driver jeg og dokumenterer forvaltning, drift og vedlikehold for ulike næringsbygg.

– Har du installert noen av de nye ventilasjonsløsningene i smartbygg også?

– Jeg har vært med på installasjon og vedlikehold av VAV-systemer i smartbygg, ja. Dette er finurlige systemer, skjønner du. De leverer luftmengder etter behov når det er folk i lokalene. Slik sparer vi energi.

Engasjementet er der – til gagns, på lavmælt vis mellom linjene.

Senior i ypperste klasse

Ordene som finner veien ut av munnen til Arne, ligger det både tanker og kunnskap bak. Hans måte å kommunisere på, sammen med hans lune vesen, utstråler en ro. En faglig ro som er trygg å støtte seg på. 

For kolleger og kunder lytter til Arne. Stoler på ham. Vet at han kan faget sitt. Og synes det er behagelig å være rundt ham. 

Selv når han plutselig fordufter inn i en eller annen teknisk galakse.


Navn: Arne Alseth

Alder: 65

Stilling: Ventilasjonsingeniør

Utdanning: Ingeniør fra Trondheim Ingeniørhøgskole

3 grunner til hvorfor han jobber hos Kjeldsberg Eiendomsforvaltning:

  • får brukt fagkunnskapen og erfaringen min
  • miljøet er spennende og framtidsrettet – som jeg lærer mye av
  • del av et kunnskapsrikt og inspirerende miljø